Annak ellenére, hogy a populista és idegengyûlölõ politikai erõk egyre inkább erõsödnek Európában, a belügyi témákkal foglalkozó uniós biztos úgy látja: a demográfiai helyzet alakulása miatt Európának a jövõben szüksége lesz a bevándorlásra.

Cecilia Malmström a Le Monde címû napilap szerdai számában megjelent interjúban azt is mondta, hogy az arab tavasz kezelésével az Európai Unió történelmi lehetõséget szalasztott el.

“Mit mondtunk azoknak az embereknek, akiket a mi értékeink inspiráltak (az arab országok forradalmainak kirobbantásakor)? Hogy mi válságban vagyunk és tartunk a bevándorlók bibliai méretû áradatáról!” – emlékeztetett az EU-biztos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a líbiai menekültek alig négy százaléka indult Európába. “A mi hozzáállásunk az ezekkel az országokkal ápolt viszonyok romlásához vezetett és olyan gyanakvást eredményezett, amelyen csak most kezdünk felülemelkedni” – tette hozzá.
Az EU-biztos megerõsítette azt a már többször hangoztatott álláspontját, miszerint “Európának szüksége lesz a bevándorlásra a demográfiai helyzet alakulása miatt”.

Becslések szerint 2030-ra bevándorlók nélkül az európai munkaképes lakosság aránya 12 százalékkal fog csökkeni. Elmondta, hogy miközben nõ a munkanélküliség, a vállalkozók rendszeresen arra panaszkodnak, hogy hiány van szakképzett munkaerõbõl. “Németországban például nincs elég mérnök. 2020-ig az európai egészségügyi szektorban 2 millió ember fog hiányozni. Egy OECD-jelentés kimutatta, hogy az emigránsok többségét Európánál jobban vonzza Brazília, Kanada, Ausztrália, sõt Angola és Mozambik is” – hangsúlyozta Malmström. A biztos szerint ez a helyzet hosszú távon “súlyos problémákat” okozhat Európában.

Forrás: MTI