2021-ben elnyertük az Európai Unió támogatását, hogy hazánkban is népszerűsíthessük a pályaválasztás előtt álló 13-14 éves korú lányok számára a műszaki, technológiai, matematikai jellegű szakmákat.

(Ezt kérjük szépen bekövetni: www.technogirlproject.eu facebookon, instán és youtube-on. 🙂 Köszönjük.)

A STEM-szakképzésben hazánkban tanuló lányok száma meglehetősen alacsony, a technikumban és egyéb nappali szakképző intézményekben tanuló 230.481 diák közül mindössze 13.068, azaz 5% leány. És ez az összes szakmát tartalmazza. A STEM-vonatkozású szakiskolákban az arány még hervasztóbb.

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/oktat/oktatas2122e/index.html

Azért, hogy a lányok aggodalmait eloszlassuk, a konvenciókat picit felolvasszuk, egyáltalán: rávegyük arra a lányokat, hogy merjenek ilyen szakmákról is álmodni, létrehoztuk a Technolány Projektet, melyet Szlovéniával karöltve, rövid távú együttműködés formájában valósítunk meg.

A világot szeretnénk megváltani, azonban tudjuk, hogy ezzel a 4+2 (magyar+szlovén) együttműködő általános iskolával és 2+1 együttműködő szakképző intézménnyel még csak a pillangó effektus első szárnycsapása.

Folytatni fogjuk. Köszönjük a Be the light! Sloveniának, az Erasmus+ programnak és a Tempus Közalapítványnak (ők a magyarországi nemzeti irodája az EU Erasmus+ pályázatok koordinációjának.)