Pénzvadászat: Jönnek az olcsón finanszírozott külföldi befektetõk


A befektetõi letelepedés intézményének bevezetése komoly kockázatokat rejt állítja több, nevének mellõzését kérõ biztonságpolitikai és gazdasági szakértõ. Elismerik, hogy „egész Európa ezt csinálja”, legfeljebb a letelepedés jogáért fizetendõ összeg tekintetében tér el egymástól az egyes államok gyakorlata. Arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy nemcsak bûnügyi-nemzetbiztonsági, hanem gazdasági kockázatokkal is számolni kell.

Magyarország európai hídfõállás akar lenni

E szerint különös méltánylást érdemlõ gazdasági érdeknek kell tekinteni, ha egy nem uniós polgár igazolja, hogy õ (vagy a többségi tulajdonában álló társaság) legalább 250 ezer euró értékben rendelkezik az Államadósság Kezelõ Központ Zrt. által kibocsátott Letelepedési Államkötvénnyel, pontosabban a kizárólag ezt forgalmazó gazdasági társaság által kibocsátott, legalább öt évre szóló határozott idejû értékpapírral.
Idõközben egy gazdasági bizottsági módosítás alaposan átfogalmazta az indítványt, bekerült például az a kitétel, hogy a tartózkodási engedély legfeljebb öt évre szólhat, amely alkalmanként meghosszabbítható. Valamint azt is szabályozzák, hogy aki már hat hónapja rendelkezik a befektetéséhez kötõdõ tartózkodási engedéllyel, különösebb jogi procedúrák nélkül juthasson határozatlan idejû magyarországi tartózkodásra jogosító nemzeti letelepedési engedélyhez.

Forrás és teljes cikk: NOL.hu