Hegyek és tengerek között címmel dokumentfilm-sorozat készül. A széria hat, Magyarországra bevándorolt külföldi letelepedésének történetét mutatja be. Az egy vietnámi és egy iráni nõ, egy iráni egyetemista, egy grúz ruhatervezõ, egy orosz cípõkészítõ és egy örmény énekesnõ életét bemutató sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezik. A tervek szerint a közönség az év végén láthatja majd a kisfilmeket.


Phuong Dao Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervezõ, Peyman iráni egyetemista és táncolni tanul, Samira iráni anyuka, Gaya örmény énekesnõ, Anna pedig design-cipõket készít. Közös bennük az, hogy mindannyian külföldrõl érkeztek és Magyarországot választották új otthonuknak. Egy most készülõ, hatrészes dokumentumfilm-sorozat az õ életüket, letelepedésük történetét mutatja be. A 25 perces epizódok hétköznapi helyzetek felvillantásával – az elsõ itteni élmény, az elsõ villamosozás, az elsõ paprikás krumpli –, szórakoztató anekdotákon keresztül igyekszik megmutatni a bevándorlók kalandos sorsát. A sorozat különlegessége, hogy az élõszereplõs részeket mintegy magyarázó lábjegyzetekként animációs elemek színesítik majd. A Soós Bori és Vince András készítette grafikák által ismerjük meg a szereplõk otthon maradt családjának történetét, a szülõföld elhagyásának vagy épp a Magyarországra érkezés körülményeit. Sikerek, kudarcok és a „happy end” szövedéke szolgálja majd, hogy a nézõk a szereplõkkel azonosulva mélyebben megérthessék az õ helyzetüket.

A szereplõket saját nyelvükön, saját kultúrájuk kontextusában mutatja be a sorozat, s nem egzotikumként vagy konfliktusforrásként jelennek meg, ugyanakkor az esetleges konfliktusok elfedése sem célja az alkotóknak. A kisfilmek nem vitatkozni kívánnak, nem akarják meggyõzni a nézõt, céljuk a bevándorlók helyzetének megismertetése, illetve annak elfogadtatása, hogy a hazánkba érkezõ más nemzetiségek színesítik, gazdagítják a magyar kultúrát. A készítõk hiszik, hogy e hat különleges – és olykor viszontagságos – sors bemutatása hozzájárulhat a bevándorlókkal szembeni attitûd finomodásához, ahhoz, hogy érzékenyebben, együttérzõbben, befogadóbban viszonyuljunk a hazánkban letelepülni kívánókhoz. Ha a nézõ konkrét ismereteket szerez az õ életstratégiájukról, a bevándorlók magyarországi helyzetét érintõ tényekrõl, az elfogadóbbá teszi az itt élõket.
A nyitottabb, értõbb közeg pedig értelemszerûen hozzájárul a bevándorlók könnyebb integrációjához.

Az egyes epizódokat Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezik. A Hegyek és tengerek között címû dokumentumfilm-sorozat az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával, a Katapult Film gyártásában készül, a producerek Soós Kata és Angelusz Iván. A sorozatot a tervek szerint a közönség az év végén láthatja majd.

Forrás: Orient Press Hírügynökség

www.orientpress.hu