Törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetõi letelepedés jogintézményét, amelyet állampapír-vásárlással kapcsolna össze a kormánypárti képviselõcsoport. Az elõterjesztõk az úgynevezett letelepedési államkötvénnyel is az állam finanszírozását segítenék.


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, valamint két párttársa, Babák Mihály és Kapus Krisztián a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt módosítaná, amely alapján harmadik országbeli – vagyis a közösségen kívüli – államok polgárai esetében a nemzeti letelepedési engedély megadásakor különös méltánylást érdemlõ körülménynek minõsülne, ha a kérelmezõ igazolja, hogy akár õ személyesen, akár a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság minimum 250 ezer euró értékben vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt. Az értékpapírt olyan gazdasági társaságnak kell kibocsátania, amely kizárólagos tevékenységként csak az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) Zrt. által kibocsátott „letelepedési államkötvények” forgalmazásával foglalkozik – olvasható a javaslat indoklásában.

A hatályos törvény szerint ha fennáll a különös méltánylást érdemlõ körülmény, akkor a harmadik országbeli állampolgár az idegenrendészetért és menekültügyért felelõs miniszter döntése alapján bizonyos feltételek – például tartózkodási engedély vagy ideiglenes letelepedési engedély – nélkül is kaphat nemzeti letelepedési engedélyt.

Jelenleg a jogszabály azt mondja ki, hogy az idegenrendészetért és menekültügyért felelõs miniszter különös méltánylást érdemlõ körülményként a kérelmezõ egyéni körülményeit, családi kapcsolatait és egészségi állapotát értékelheti, valamint Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sportérdekét veheti figyelembe. A Fidesz tervei szerint azonban ezentúl külön nevesítenék a törvényben az említett állampapír-vásárlást is mint különös méltánylást érdemlõ körülményt. Hozzáteszik, hogy a kérelmezõnek természetesen e letelepedési forma esetén is meg kell majd felelnie egyéb elõírásoknak, így például büntetlen elõéletûnek kell lennie.

További hírek a témában: index.hu, NOL.hu