Múlt hétvégén több mint 420 cseh család vett részt a „Szomszéd Család” nevû uniós kezdeményezésben, írja a BBC. A projekt célja az, hogy az EU állampolgáraihoz közelebb hozza a külföldieket és segítse a bevándorlók integrációját. Ezért minden év november 18-án délután egykor leülnek a családok egy idegen családdal ebédelni, hogy ezzel kerüljenek közelebb egymáshoz. Az egyik cseh család például gulyáslevest csinált csecsen bevándorlóknak, de volt, aki nyolc éve Csehországban élõ nigériai bevándorlókat vendégelt meg. „Nem mondanám, hogy a csehek barátságtalanok, de mégis elég hidegek”, mondta el a lagosi Kenneth a BBC riporterének.

Magyarországon 17 ebéd volt, tehát összesen 34 család evett együtt, bár idén elõször támogattuk ezt a rendezvényt, mondta el Kovács András, a Menedék – Migránsokat Segítõ Egyesület programvezetõje. Kovács elmondta, a kezdeményezés a cseh Slovo 21 egyesülettõl indult 2004-ben és idén már az Unió is támogatta. Magyarországon korábban is volt hasonló kezdeményezés, év elején egy ehhez hasonló projektben húsz család evett együtt tíz ebéden.
Kovács szerint az, ha együtt ebédel valaki külföldiekkel és megismeri õket, nagyon sokat segíthet abban, hogy elfogadja õket.

Forrás és teljes cikk: Index.hu