Az orosz parlament alsóháza pénteken elfogadta a munkavállaló bevándorlókat nyelvvizsgára kötelezõ törvénymódosítást. A jogszabály azokra a migránsokra vonatkozik, akik vízum nélkül utazhatnak be az Oroszországi Föderáció területére, de a munkavállaláshoz engedélyt kell szerezniük.

Elsõsorban a volt szovjet tagköztársaságok állampolgárait érinti az új szabályozás. Közülük is azokat, akik ingatlanüzemeltetõ cégeknél, a kiskereskedelemben vagy a szolgáltató ágazatban dolgoznak.

A december elsején életbe lépõ jogszabály szerint nekik állami nyelvvizsgát kell tenniük, bizonyítandó, hogy legalább alapszinten tudnak oroszul. Emellett rendelkezniük kell általános iskolai végzettséget igazoló dokumentummal is.

Moszkvába és az orosz nagyvárosokba elsõsorban a közép-ázsiai és kaukázusi köztársaságokból érkeznek a munkavállaló bevándorlók, de sokan vannak a moldovaiak és fehéroroszok is. Utóbbiakra és a dél-oszét bevándorlókra nem vonatkozik az új szabályozás, mivel országaikban az orosz államnyelvnek minõsül.

A Szövetségi Migrációs Szolgálat adatai szerint Oroszországban 9,2 millió bevándorló él. Közülük 1,2 millióan dolgoznak törvényesen, 4,3 millióan azonban nem rendelkeznek munkavállalási engedéllyel. Nem hivatalos adatok szerint legalább másfél millió tádzsik dolgozik Oroszországban, és évente 2-4 milliárd dollárnak megfelelõ összeget küldenek.

Forrás: www.index.hu