Helyszín: Mika Tivadar Mulató (1075 Bp. Kazinczy u. 47.)

Idõpont: 2012. szeptember 21. 17 órától

A belépés ingyenes!

Világzene, világkonyha, világtánc – a Menedék Migránsokat Segítõ Egyesület Ramadán és a Holdünnep közé esõ, multikulturális estjén a világ legkülönbözõbb tájaival ismerkedhetnek az érdeklõdõk – gyerekek és felnõttek, határon túlról és határon innen. A Világkonyha Ételkóstoló hatféle nemzet ízeibe enged betekintést, lesz ezen kívül Népek Hangszerei interaktív kiállítás, brazil capoeira bemutató, távol-keleti táblajátékok dél-amerikai csörgõ készítés, afrikai dob tanítás, este pedig változatos világzenei koncertek. Fellép az egzotikus hangszereket felvonultató, arab és afrikai dallamok találkozásából született AfroSamato és kolumbiai-magyar koprodukció David Dely és a Tumba y Quema együttes, mely a karibi térségben honos, tüzes latin zenei stílusokat vegyíti a rock, reggae és afro-beat lüktetésével. A koncerten közremûködik Shango Dely virtuóz kongajátékos is.

A családias hangulatú rendezvény egyben elõfutára a Szomszéd Család – Next Door Family projektnek, mely keretében 2012. novemberében Európa-szerte hét országban ülnek asztalhoz bevándorló és helyi családok, hogy az „Éljünk együtt és ne csak egymás mellett” elv szellemiségét követve egy közös vasárnapi ebéd keretében ismerkedjenek egymással. A projektben hazánkat képviselõ Menedék Egyesület a szeptember 21-i multikulturális est keretén belül a kultúrák megismerése mellett arra buzdítja a világra nyitott látogatókat, hogy családjukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy segítsen lebontani a korlátokat, véget vessen a kölcsönös elszigeteltségnek és baráti köteléket hozzon létre bevándorló és helyi családok között.

Részletes program:

Gyerekfoglalkozás


17 órától – Ismerõs ismeretlenek
A játékos foglalkozás során a gyerekek a világ számos régiójáról kaphatnak képet az adott régióra jellemzõ kulturális sajátosságok megismerése által. Lesznek távol-keleti táblajátékok, kínai kívánság lampion és dél-amerikai csörgõ készítés, közös meseolvasás különbözõ népek meséibõl és játékos vetélkedõk, kvízek a helyszínen rendezett fotókiállítás kapcsán.

Kiállítás

A Menedék Egyesület fotókiállítása.
Az egyesület korábbi Vasárnapi Ebéd elnevezésû kezdeményezésérõl készült válogatás, mely bemutatja a vidám hangulatú közös étkezéseket helyi és bevándorló családok között.

Népek Hangszerei – Ethnosound hangszersimogató

Az Ethnosound világzenei hangszerbolt kiállítóstandján a világ minden tájáról származó egzotikus hangszerekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Kötetlen beszélgetés keretében megismerhetik a hangszerek eredetét és használatát, amiket a helyszínen ki is lehet próbálni, meg lehet szólaltatni.
http://www.ethnosound.hu/

Gasztronómia

18 órától – Világkonyha ételkóstoló
Világkonyha ételkóstoló a nagy sikerû „Így fõzünk mi” címû szakácskönyv alapján, melyet Mautner Zsófia (a Chilli&Vanilia gasztroblog szerzõje) szerkesztett a Menedék Egyesület egy korábbi kezdeményezése keretében. A vendégek kóstolókupon megvásárlásával hatféle nemzet ételei közül választhatnak, egy kupont egy adag ételre lehet beváltani.
http://menedek.hu/hirek/igy-fozunk-mi-messzirol-jott-budapestiek

Tánc és mozgás

19:00 – Zenés Capoeira-bemutató
A brazil Formado Marcelo és csapata, a Capoeira Água de Beber a dél-amerikai ország egyik védjegyének számító mozgásmûvészetet, a capoeirát mutatja be, mely a szemlélõi számára akrobatikus harci tánc és mûvészi rituálé egyben, mûvelõi számára pedig életforma és az afro-brazil kultúra és életérzés megtestesítõje.
http://capoeiracecab.blog.hu/

Workshop

19:30 Afrika-dob-tanítás Abdul Azizzal és Ibróval
Igazi tüzes afrikai ritmusokat tanulhatnak az érdeklõdõk a budapesten élõ két dobmester, Abdul Aziz (FR) és Cheikh Ibrahima Fall, „Ibro” (SEN) workshopján, melyen a tradicionális nyugat-afrikai ütõhangszerek játsszák a fõszerepet. A profi szólisták által vezetett közös dobolás magával ragadó élménye segít kilépni a hétköznapok forgatagából, fejleszti a kreativitást, koncentrációt és önbizalmat, de legfõképpen örömöt és felszabadító érzést ad a teljesen kezdõknek és tapasztaltabb játékosoknak egyaránt. Nem véletlen a workshopon használt és egyben a legelterjedtebb afrikai ütõhangszer, a djembe (dzsembe) elnevezése is, ami örömöt, élvezetet jelent.

Koncertek

21:00 AfroSamato! (FR/SEN/MOR)
A francia-antillákról származó Abdul Aziz, a szenegáli Ibro és a marokkói Saïd Tichiti különleges világzenei triója az afrikai és arab dallamok és ritmusok találkozásaiból született. Autentikus zenei motívumokból építkezõ koncertjeiken olyan egzotikus hangszerek szólalnak meg teljes összhangban, mint a hipnotikus hangú afrikai hárfa, a kora, a hagyományos afrikai xilofon, a balafon és az észak-afrikai gnawa törzsek hagyományos pengetõs hangszere, a guembri. A fülbemászó dallamok kezdetben meditatív, majd egyre fokozódó ritmusú lüktetése varázsszõnyegként repíti a hallgatóságot a távoli kultúrák világába.
22:00 David Dely és a Tumba y Quema!
Vendég: Shango Dely

A tradicionális dallamok után egy igazi fúziós produkció táncoltatja a közönséget. David Dely és együttese, a Tumba y Quema! az „Egység a sokféleségben” szellemiségében kísérletezik a világ kultúráinak ritmusaival és zenei stílusaival, s alakítja ki egyéni megszólalását. Zenéjük hangulatát a Kolumbiában és a karibi térségben honos afro-latin zenei stílusok határozzák meg, de helyet kap a rock, a hip-hop, a reggae és az afro-beat lüktetése és a jazz-szólamok játékossága is, ezek különleges elegye igazi felpezsdítõ hatással van az emberre. A koncerten közremûködik a virtuóz kongajátékos Shango Dely is.
http://www.myspace.com/tumbayquema

Forrás: Menedék Egyesület