Újabb viszály borzolgatja az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyát. A középpontban ezúttal az uniós állampolgárok szabad beutazásának és munkavállalásának kérdése áll. A téma nem új keletû, David Cameron konzervatív párti miniszterelnök korábban már több ízben kijelentette, hogy ha a 2004-es EU-bõvítés idején a konzervatívok lettek volna kormányon, korlátozták volna a munkaerõ-beáramlást az újonnan EU-taggá vált nyolc közép- és kelet-európai országból.
Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan EU-tagország, amely 2004-ben az átmeneti létszámkorlátozás lehetõségével nem élve azonnal megnyitotta munkapiacát. A brit belügyminisztérium hivatalos adatai szerint legalább 800 ezer – az egyszemélyes vállalkozókkal együtt több mint egymillió – kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a bõvítés óta.

A Konzervatív Párt részérõl most hangzott el elõször legmagasabb politikai szinten az az igény, hogy az unión belüli szabad utazás és munkaerõ-áramlás teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni. Kormányzati források szerint Románia és Bulgária nagyobb szigorra számíthat. Cameron egy vasárnapi tévéinterjúban közölte: hisz az európai egységes piacban és az utazási szabadságban, ám pár héttel ezelõtt meglátogatott két nagy-britanniai gyárat, és feltette azt a kérdést, hogy mekkora a más EU-tagállamokból érkezett munkavállalók aránya a két üzemben. Az egyikben azt válaszolták, hogy 50, a másikban pedig azt, hogy 60 százalék, „miközben a mi országunkban oly sok a munkanélküli”.

Forrás és teljes cikk: www.szabadfold.hu