A Pécsi Tudományegyetem küldöttsége a közelmúltban elõrevivõ tárgyalásokat folytatott több kínai intézménnyel is.


Bár jelenleg még túl sok kínai diákkal nem futhatunk össze a megyeszékhelyen, könnyen lehet, hogy néhány év múlva gyökeres változást tapasztalunk ezen a téren. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) küldöttsége a közelmúltban elõrevivõ tárgyalásokat folytatott több kínai intézménnyel is.

Elõször a Hebei United Universityn jártunk – tudtuk meg dr. Komlósi László rektorhelyettestõl. – Ezután meglátogattunk több kínai felsõoktatási intézményt, kormányhivatalt és egy tudományos kutatóközpontot is. A PTE számos oktatási és kutatási egysége kezdeményezett az utóbbi húsz év során közvetlen kínai–magyar együttmûködéseket, s a jelenlegi vezetés is elsõdleges prioritással kezeli a kínai kapcsolatok ügyét.

A pécsiek a kínai féllel megegyeztek abban, hogy mindkét városban elkezdik az elõkészületeket a Sino-Hungarian Academic and Cultural Center létrehozására. A nanjingi központ megnyitására elõreláthatólag 2012 szeptemberében kerül sor, a pécsi központ megnyitását 2012 októberére tervezik.

A kínai–magyar kulturális központ megnyitása az elsõ, de fontos lépés lehet a kínai hallgatók fogadása terén – fûzte hozzá Komlósi László.

Forrás: Dunántúli Napló